De vissers Frank Samuelsen (toen 26 jaar) en George Harbo (toen 31 jaar) roeiden dagelijks op de zee bij New York. Ze werkten hard en verdienden weinig. Het leek ze een goed idee om als eersten de oceaan over te roeien. Dan konden ze bekend worden en over de hele wereld betaalde presentaties gaan geven.

Omdat de krant van eigenaar Richard Fox, de National Police Gazette een prijs uitloofde van 10000 dollar hoopten ze hem als sponsor te krijgen. Daarom heet de roeiboot de FOX. Richard Fox zag wel wat in een spannend verhaal voor zijn krant.

Op 6 juni 1896 vertrokken ze uit New York en na een spannende, zware en levensgevaarlijke tocht kwamen ze 55 dagen later op 1 augustus aan bij de Scilly Eilanden in zuidwest Engeland. Onderweg zijn ze twee keer kort aan boord geweest van voorbijvarende schepen om drinkwater en voedsel aan te vullen en even bij te komen. Na een dag op een van de eilanden zijn ze in 5 dagen doorgeroeid naar Le Havre in Frankrijk.

De belangstelling voor hun prestatie viel vies tegen. Ze zijn nog over de Seine naar Parijs geroeid waar ze een gouden medaille kregen van Richard Fox die een mooie verhaal in zijn krant kon zetten. Onduidelijk is of ze de 10000 dollar hebben gekregen. Daarna hebben ze een aantal presentaties in Londen gegeven en zijn ze naar hun geboorteland Noorwegen gegaan. Ze hoopten daar als helden te worden binnengehaald. Maar de Noren namen het de roeiers kwalijk dat zij met een Amerikaanse vlag als Amerikanen en niet als Noren de oversteek hadden gemaakt. Teleurgesteld keerden ze weer terug naar Amerika waar ze weer vissers werden.

In totaal hebben ze circa 3200 nautische mijl (bijna 6000 km) geroeid, zo’n 100 km per dag. En dat is een onwaarschijnlijke prestatie voor 2 man en een houten boot zonder roer.